İlahiyat Haber

Kurbanımızın Derisiyle Uğraşılırdı

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güç, Türkiye’de bir dönem Kurban Bayramı geldiğinde deri tartışmalarının yaşandığını belirterek, o günler geride kaldığı için mutlu olduğunu söyledi.
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güç, Türkiye’de bir dönem Kurban Bayramı geldiğinde deri tartışmalarının yaşandığını belirterek, o günler geride kaldığı için mutlu olduğunu söyledi.

Birlik Vakfı Bursa Şubesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen ‘Cuma Meclisi’ne konuşmacı olarak katılan İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güç, kurban ile ilgili yapılan yanlışlar hakkında bilgi verdi.

Kurban Bayramı’nın faziletleri ve kesilen kurbanlar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Güç, “Allah sadece takva sahiplerinin kurbanını kabul eder. Kurban ibadeti sadece kan akıtıp, et dağıtmakla tamamlanmaz. Bu konuda asıl önemli olan husus kurbanı kesen kişilerin takva sahipleri olması gerekmektedir. Kuran-ı Kerim’de Allah bizlere buyuruyor ki; ‘Onların ne kanı, ne de etleri Allah’a ulaşır. Ona ulaşan sizin takvanızdır.’ Bu ayette takva sahiplerinin kurbanının kabul olacağını çok açık bir şekilde görebilmekteyiz.” dedi.

“KURBAN İÇİN KAN AKITMAK LAZIM”

Kurban ibadetinin sadece kan akıtılarak gerçekleşebileceğini belirten Güç, bu ibadetin yerine başka alternatifler düşünülmesinin yanlış olduğunu, toplumda bu durum ile ilgili bazı yanlış düşüncelerin hakim olduğunu belirtti. Bu ibadeti yerine getirmenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Güç, Hanefi mezhebinde maddi durumu iyi olup kurban kesmenin vacip hükmünde yer aldığına dikkat çekti. Hz. Peygamber (sav)’in bu konu ile ilgili ‘Kim durumu müsait olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın’ Hadis-i Şerif’ini hatırlatan Güç, kurban kesmenin önemini peygamberimizin bu şekilde dile getirdiğini ifade etti.

Her yıl kurban ayı geldiğinde toplumun bazı kesimlerinde kurban kesenlerle ilgili olumsuz düşüncelerin hakim olduğunu belirten Güç, şöyle konuştu: “Bir Müslüman normal şartlarda karıncayı dahi incitmemesi gerektiğini bilen insandır. Öyle söylendiği gibi psikopat ruhlu insan asla Müslüman insan değildir. Kurban ayı geldiğinde o cümleleri bizlere söyleyenler önce bir kendilerine baksınlar. Kurban ayı bittiğinde lüks restoranlarda kendilerinin yedikleri etleri sorgulasınlar. Müslümanlar senede bir kere kestikleri kurbanı, sadece ibadet ruhu ile gerçekleştiriyorlar.”

“KURBANIMIZIN DERİSİYLE UĞRAŞIRDI”

Türkiye’de kurban ayında sadece kurban öncesi değil kurban sonrasında dahi çeşitli olumsuz durumların yaşandığına değinen Güç, “Bir zamanlar ülkemizde ki bazı art niyetli insanlar kurbanın değil etine, derisine dahi karışırdı. Artık şükürler olsun ki böyle insanlar bu toplumdan uzaklaştırıldı. Artık insanlar bu noktada kendisine ait olan kurbanı istediği şekilde değerlendirebiliyorlar.” diye konuştu.

Müslümanların her şeyden önce temiz olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Güç, özellikle kurban kesilirken temizliğe önem göstermeleri gerektiğine işaret etti. Günümüzde kurban kesim yerlerinin çoğaldığını ve modern tesisler haline geldiğini ifade eden Güç, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim dinimiz temizliğe en fazla önem gösteren dinlerden birisidir. Bu sebeple kurban kesimini olur olmaz yerlerde yapmak Müslümanlara yakışmaz. Ayrıca böyle durumlar bir kısım insanlara eleştiri fırsatı doğurur. Buna engel olmak için bu konuya dikkat etmek gerekir.”

CİHAN

 

İlgili Makaleler